Hart

Loden hart

Tekst: ‘De stad Gorinchem’

Meneer Zillig, zou u voor ons een kunstzinnig hart van lood kunnen maken? Het moet wel anatomisch kloppen.” Zo ongeveer luidde de e-mail die kunstenaar Frits Zillig kreeg van een cardiologenteam uit Eindhoven. Het hart was bedoeld als afscheidscadeau voor een collega. Omdat cardiologen nogal eens met röntgenstralen werken dragen zij als bescherming een loden schort. Het team leek het daarom wel aardig als het hart van lood zou worden gemaakt.

Aderen op het hart

Frits was aangenaam verrast en ging de uitdaging aan. Als voorbeeld kreeg hij een plastic model van een hart op ware grootte. Werken met lood en zink is Frits niet vreemd en kunstwerken van dit materiaal maakt hij ook al langer. Frits ging aan het ontwerpen en tekende een mal, maar al gauw bleek dat drie maal vergroten, zoals de cardiologen graag wilden, geen kunstzinnig product opleverde. Frits: ,,Ik heb het daarom twee maal groter gemaakt, wat de verhouding en de uitstraling ten goede kwam.”

Het gehele artikel vindt u op: De stad Gorinchem