FLORALIA Gorcums museum

Gorcums museumHet voorjaar komt tot bloei in het Gorcums Museum! In de expositie Floralia tonen Nederlandse kunstenaars van nu hoe zij geïnspireerd zijn door bloemen: een ode aan de bloem in schilderijen, tekeningen, foto’s en beelden. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor bloemen. Deze week het verhaal van Frits Zillig, ontwerper en maker van loodcreaties.
Zonnebloemen van lood, een dambord van lood en zink, een maisplant van lood en koper. Stuk voor stuk kunstwerken waar je een beetje stil van wordt. Een bloem uitbeelden in zwart- en grijstinten. Kan dat? We praten met Frits Zillig, een bekende naam in Gorcum waar de grootvader van Frits in 1934 een loodgietersbedrijf begon. Het ambacht van loodgieter werd Frits bijgebracht door zijn vader. Toen Frits 15 jaar was en de school niet zijn grootste interesse bleek kwam hij in het bedrijf van zijn vader. Al heel snel vond Frits dat je met lood, zink en koper meer kon dan afvoeren, leidingen en dakgoten maken. 1617 Zillig 4Ongeveer 40 jaar geleden maakte hij van het binnenwerk van een boiler een heuse houtblokkenbak. Dat was de start voor een serie voorwerpen die vooral praktisch waren, een soort toegepaste kunst. Het koperen litermaatje, de brievenbus voor zijn zus en een spiegellijst hebben nog steeds een nuttige functie. Bij het in 2003 geopende pand van het bedrijf in Papland staat voor de ingang een grote waterkraan, een kunstobject waar ook nog water uitkomt. 1615 Zillig 2Voor de Gereformeerde kerk herstelde hij het in erg slechte staat verkerende doopvont van de Grote Kerk, een tijdrovende en moeilijke klus die een mooi resultaat heeft opgeleverd. ‘Daar maak je dan een heleboel mensen blij mee’. Sinds zijn pensioen
wilde Frits echte kunst maken: ‘De relatie met bloemen en de natuur ontstond spontaan. Ik breng veel vrije tijd door in Ootmarsum, een prachtig groen dorp en daar mag ik sinds een paar jaar deelnemen aan de internationale kunstmarkt die eind augustus wordt gehouden en waar meer dan 200 kunstenaars uit binnen- en buitenland aan deelnemen. Dit jaar met als motto ‘Kunst, …… Natuurlijk, Groen’, een fleurig thema.’
Als je het boek ‘lood- en zinkcreaties’ van Frits doorbladert val je van de ene verbazing in de andere. Je vraagt je herhaaldelijk af hoe zoveel schoonheid zijn basis kan vinden in lood, zink en koper. 1616 Zillig 3Misschien dat de titels van zijn kunstwerken als ‘loden roos op loden tableau’ anders doen vermoeden maar de vele nuances zwart en grijs roepen een bijna kleurrijk geheel op. Een spinnenweb van lood krijgt door het fijnmazige solderen een ‘kleurig’ en levendig effect, de eveneens in lood uitgevoerde atalanta- vlinder die Frits vond in zijn werkplaatsje is een eerbetoon aan deze vlinder. Wat Frits betreft blijft het dan ook niet bij bloemen. ‘Als ik in mijn werkplaatsje op zolder bezig ben, komen er allerlei ideeën naar boven en daar ga ik dan mee aan de slag, maar ook als ik ergens anders aan het werk ben wellen er spontaan ideeën in me op. Toen ik hielp met het opbouwen van het podium voor het Lingehavenconcert en we gingen lunchen in restaurant Le Bon Apart kreeg ik het idee voor een dambord met een lantaarn en later de vaas met tulpen van zink die nu als decoratie in het restaurant staan. Daar ben ik dan best een beetje trots op: lood en zink in een chique restaurant, dat kan dus. Ook de gastheer Ted en gastvrouw Eefje zijn hier een beetje trots op. Op dit moment ben ik bezig met het ontwerpen van servetringen met het monogram LBA. ‘
Kort na het interview ben ik ook nog aangenaam verrast door dankzij mijn dochter Marianne ik zowel m,n dambord als schaakbord voor onbepaalde tijd in het Beatrixziekenhuis nabij de entree van het Ziekengasthuis op mag hangen.
De tentoonstelling Floralia is te zien tot 11 september in het Gorcums Museum.